Σφολιάτα

 Υλικά 

1  κούπα χλιαρό Γάλα 

1 αυγό

κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας ξύδι 

1/2 κουτ. σούπας αλάτι 

1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1/2 kgr αλεύρι  για τσουρέκια 

200gr αγνό βούτυρο


Εκτέλεση 
Ζεσταίνω το γάλα και το ανακατεύω σε λεκάνη με σύρμα με το αυγό, το λάδι, το ξύδι, τη ζάχαρη και το αλάτι.  Διαλύω μέσα στο μίγμα τη μαγιά και προσθέτω σιγά-σιγά το αλεύρι, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης . Ανοίγω τη ζύμη σε χοντρό φύλλο  και ρίχνω στην επιφάνεια το βούτυρο το οποίο έχω κόψει σε κύβους. Διπλώνω το  φύλλο στα τρία κι από τις δύο πλευρές. Τοποθετώ τη ζύμη στο ψυγείο. Ανά 1/4 της ώρας, τη βγάζω από το ψυγείο, την ανοίγω σε φύλλο και ξαναδιπλωνω. Την διαδικασία αυτή την κάνω 2 φορές. Χρησιμοποιώ τη ζύμη για πίτες ή κρουασάν. 
Αν θέλετε να κάνετε κρουασάν, ανοίγετε την ζύμη (στρογγυλό σχήμα) και την χαράζετε, όπως την πίτσα σε 16 ή 24 κομμάτια, τα οποία τυλίγετε για να σχηματίσετε κρουασάν. Αφήνετε 30' να φουσκωσουν και ψήνετε σε ταψί φούρνου στους 160°C με αέρα για 25-30'.

Σχόλια