Μελομακάρονα

Υλικά

Ζύμη

2 φλυτζάνια του τσαγιού σπορέλαιο

1/2 φλυτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκαλιού

1/4 φλυτζανιού κονιάκ

1/4 φλυτζανιού γλυκό κρασί (ΝΑΜΑ)

το ξύσμα ενός πορτοκαλιού

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

2 φακελάκια βανίλια 

1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη μαύρη

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού

περίπου 700gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Σιρόπι

3 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη

1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού μέλι

2 φλυτζάνια τσαγιού νερό

1 ξύλο κανέλα

λίγα γαρύφαλλα

1/2 λεμόνι


Για το πασπάλισμα

τριμμένα καρύδια



Εκτέλεση

Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι. Στη συνέχεια  προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να έχετε μια σφιχτή ζύμη. Πλάθετε μελομακάρονα και τα τοποθετείτε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα . Ψήνετε στους 175 C για 25'.

Όσο ψήνονται τα μελομακάρονα ετοιμάζετε το σιρόπι , βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5' . Αφαιρείτε τον αφρό όσο βράζει. 

Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα τοποθετείτε σε βαθύ ταψί και τα περιχύνετε με το σιρόπι. τα αφήνετε μέχρι να το απορροφήσουν. 

Τέλος τα βάζετε σε πιατέλες και τα πασπαλίζετε με τα τριμμένα καρύδια.

Σχόλια