Στριφτή Τυρόπιτα

Υλικά για τη ζύμη 
1 κούπα ζεστό νερό 
1 κουτάκι Σόδα
1 κουτ. σούπας 
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας αλάτι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
60 gr νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια Μαγιά ξηρή 
kgr αλεύρι 
250gr αγνό βούτυρο

Γέμιση 
500gr Φέτα τριμμένη
1 αυγό

Εκτέλεση 
Ανακατεύω σε λεκάνη με σύρμα το νερό, τη σόδα , το ξύδι, το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι.  Διαλύω μέσα στο μίγμα τη μαγιά και προσθέτω σιγά-σιγά το αλεύρι, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης (υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί παραπάνω από 1 kgr αλεύρι). Ανοίγω σε χοντρό φύλλο τη ζύμη και ρίχνω στην επιφάνεια το βούτυρο το οποίο έχω κόψει σε κύβους. Τυλίγω το  φύλλο σε φαρδύ ρολό, και αυτό μετά σε σαλιγκάρι, το οποίο πλάθω σε μπάλα. Έτσι το βούτυρο θα πάει παντού. Ανοίγω και πάλι σε χοντρό φύλλο και κόβω λωρίδες στις οποίες μοιράζω τη γέμιση. Τυλίγω κάθε λωρίδα και την τοποθετώ σε ταψί. 
Εάν τις βάλω σε λαμαρίνα, τις τοποθετώ την μία δίπλα στην άλλη. 
Εάν τις βάλω σε στρογγυλό ταψί, τις τοποθετώ σε σχήμα σαλιγκαριού. 
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C με αέρα για 35'.

*Η ίδια ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για γεμιστά ψωμιά

Σχόλια