Κρουασανάκια βουτύρου

ΥΛΙΚΑ
·        ½ lt  γάλα
·        3 αυγά
·        1 κουτ. σούπας ξύδι
·        2κουτ. σούπας ελαιόλαδο
·        1 κουτ. σούπας αλάτι
·        1 κουτ. σούπας ζάχαρη
·        60 gr νωπή μαγιά
·        1 kgr αλεύρι
·        ¼ kgr αγνό βούτυρο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ζεσταίνω το γάλα και το ανακατεύω σε λεκάνη με σύρμα με τα αυγά, το ξύδι, το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι.  Διαλύω μέσα στο μίγμα τη μαγιά και προσθέτω σιγά-σιγά το αλεύρι, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης (υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί παραπάνω από 1 kgr αλεύρι). Στη συνέχεια χωρίζω τη ζύμη σε 3 ή 4 δόσεις. Ανοίγω σε χοντρό φύλλο κάθε δόση και ρίχνω στην επιφάνεια το βούτυρο το οποίο έχω κόψει σε κύβους. Τυλίγω το κάθε φύλλο σε φαρδύ ρολό, και αυτό μετά σε σαλιγκάρι, το οποίο πλάθω σε μπάλα. Έτσι το βούτυρο θα πάει παντού. Τις μπάλες μπορώ να τις χρησιμοποιήσω είτε κατευθείαν , είτε να τις βάλω στην κατάψυξη για άλλη φορά ( συνήθως από την κατάψυξη γίνεται καλύτερη η ζύμη). Κάθε μπάλα την ανοίγω σε φύλλο, το κόβω σε τρίγωνα και σχηματίζω με αυτά κρουασανάκια. ( 8 με 12 ανάλογα με το πόσο μεγάλα τα θέλω). Αφήνω τα κρουασανάκια να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος και κατόπιν ψήνω στους 200 βαθμούς με αέρα για 20’ περίπου. Εάν θέλω μπορώ να τα κάνω σαντουιτσάκια ή να τα γεμίσω όσο είναι ζεστά , χρησιμοποιώντας σύριγγα για σαντιγύ, με πραλίνα φουντουκιού ή να κάνω τυροπιτάκια, κασεροπιτάκια κ.λ.π.

*Η ίδια ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για γεμιστά ψωμιά. Βγάζει περίπου 5-6 ψωμιά.



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Σχόλια