Μηλόπιτα νηστίσιμη

 


Υλικά

Για τη ζύμη 

1 φλιτζάνι τσαγιού σπορέλαιο

200gr καστανή ζάχαρη

Ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού 

1/2 ποτήρι σόδα ή σουρωτή

1 φακελάκι βανίλια

1 φαρίνα

Για τη γέμιση 

4 μήλα

Χυμό ενός λεμονιού 

100gr ζάχαρη καστανή

1 φακελάκι βανίλια 

Κανέλα 

Γαρύφαλλο 

100gr ξηρούς καρπούς χοντροκομμένους (καρύδια και αμύγδαλα ανάμεικτα) 

Εκτέλεση 

Για την ζύμη 

Ανακατεύετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά εκτός από την φαρίνα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτετε σιγά σιγά τη φαρίνα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. 

Για τη γέμιση 

Πλένετε και καθαρίζετε τα μήλα. Τα τρίβετε στον τρίφτη (στο χοντρό). Τα βάζετε σε μπολ, πιέζετε ελαφρώς να φύγουν λίγα υγρά και τα περιχύνετε με το χυμό λεμονιού. Προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατεύετε. 

Στρώνετε ένα τσέρκι 26cm με λαδόκολλα και λαδώνετε τα πλαϊνά. 

Βάζετε τη μισή ζύμη. Απλώνετε τη γέμιση κι έπειτα βάζετε, με κουτάλι σούπας, κομμάτια ζύμης. 

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C με αέρα για 50'.

Βάζετε τη μηλόπιτα μόλις ψηθεί από τον φούρνο και ξεφορμάρετε όταν κρυώσει. 

Πασπαλίζετε με άχνη. 


Σχόλια